Tillbaka

Studentteatern

Område: Mellersta nyland
Flemingsgatan 14 A 8
00530  Helsingfors
Tfn: 050 5748044
Www: www.studentteatern.fi/

Studenternas teaterförening rf., som står bakom Studentteatern, är en amatörteaterförening med lång tradition. Den egentliga Studentteatern formades ur Fredagssällskapets dramatiska cirkel år 1939. Fredagssällskapet var en litteraturhistorisk studentsammanslutning, men ville utvidga verksamheten med teoretisk och praktisk undervisning i teater.

Studentteaterns första uppsättning "Lyckliga dagar" leddes och regisserades av Vivica von Frenckell-Bandler hösten 1939, men föreställningarna försköts på grund av vinterkriget. Den första evakueringsordern kom tre dagar före premiärdatumet. Gruppen bytte snabbt till en mer underhållande pjäs och åkte i väg på turné. Studenttetaren spelade för soldaterna vid fronten.

Efter en paus på några år återuppstod Studentteatern och hade premiär den 15 maj 1949. På programmet i Baldersalen stod August Strindbergs enaktare "Paria" och "Debet och kredit". År 1951 intecknades Studenternas teaterförening rf. i föreningsregistret.

Genom åren har Studentteatern ofta fungerat som en grogrund för unga teatertalanger, och bland föreningens tidigare medlemmar finns en rad kända finlandssvenska teaterproffs.
Många som inlett sin karriär i Studentteatern har senare medverkat med regi eller handledning i skådespelarövningar, en insats som föreningen uppskattar stort.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.