Tillbaka

Nykterhet vid ratten #

Titel Nykterhet vid ratten #
Författare Falk Georg
Genre drama
Speltid 30
Män 3
Kvinnor 2
Musik Nej
Georg Falk

Nykterhet vid ratten

Pjäs i en akt, beräknad speltid ca 30 min.

Personer:
Bilisten, en man i 35-års åldern.
Bensin-Olle, i samma ålder. Kan vara klädd i overall el. dyl.
Karin, hans hustru. I 30-års åldern.
Erik Lundberg, en yngling på något över 20 år.
Vera, i samma ålder. Hans fästmö.

Scenbild: Ett rum hos Bensin-Olle, snyggt möblerat som i en vanlig medelklassfamilj. Mitt på golvet ett större bord med stolar omkring.

Handling:
Bilisten har kommit till Bensin-Olle för att denna skall se över bilen innan han startar på en längre resa. De har varit kompisar under militärtiden, flaskan kommer på bordet och de firar på så sätt återseendet. Bilisten har ingen måtta utan blir mer och mer berusad. Också Erik sällar sig till sällskapet trots fästmöns protester. Han menar att en sup kan inte skada fast man kör bil. De fyllnar till men plötsligt får bilisten för sig att han måste ge sig av. Bensin-Olle försöker få honom att inse det vansinniga i tilltaget men ingen lyssnar på honom. Också Erik är färdig att fortsätta övertyga om att några snapsar inte har någon större betydelse, men fästmön har varit förutseende nog och tagit bilnycklarna. Bilisten har gett sig av. Plötsligt hörs en krasch. Han har i vansinnesfart kört mot en stenvägg. Om han överlever är osäkert men Bensin-Olies barn som låg i sin kärra blev klämd till döds mellan bilen och stenväggen. Olle förebrår sig att han inte hindrade bilisten och Erik fattar hela vidden av vilket mordvapen en bil är i händerna på en berusad förare.

Omdöme: Att pjäsen är viktig är dess största förtjänst. En nyttig påminnelse om hur det kan gå när man ansvarslöst kör bil under inverkan av alkohol. Karaktärerna är rätt väl funna, men man kunde en aning minska på »fyllan» så att den inte blir överspelad då det finns risk för att det pjäsen har att säga annars går förlorat.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.