Tillbaka

Marknadsafton #

Titel Marknadsafton #
Författare Moberg Vilhelm
Genre komedi
Speltid 60
Män 2
Kvinnor 2
Musik Nej
Wilhelm Moberg

Marknadsafton

Folkkomedi i 1 akt. Beräknad speltid ca. 1 timme 15 min.

Personer:
Magni, hemmansäqare, ca. 50 år.
Lovisa, hans hushållerska, ca. 40 är.
Teresia i Hultet, hemmadotter ca. 45 år.
Rapp, fjärdingsman, ca. 50 år.

Klädsel: Allmogebetonad. Lovisa t.ex. randig kjol, blus och förkläde. Senare underkjol och sjal. Till slut en snygg klänning och kappa. Magni t.ex. byxor och stövlar, skjorta och väst. Senare kostym, krage och kravatt. Teresia: finklänning kappa och hatt. Rapp: mörkblå byxor, stövlar, rock och fjärdingsmannamössa.

Scenbild: Stort kök i en bondstuga. Mitt på golvet ett matbord med 4 stolar. Till vänster en kökspis, i hörnet bredvid den spannar, byttor och krukor. På väggen hyllor med kärl. I fonden en sittsoffa. På golvet trasmattor. I fonden utgång, till höger och vänster dörrar till övrga rum i byggnaden.,

Rekvisita: En potatiskastrull. Mjölkspann, sil och kanna. Ett stort fång ved. Väggklocka. 2 st. tallrikar, knivar, gafflar och glas. En handduk. En käpp med krycka. Bröd, smör och mjölk. Kaffepanna, kaffekoppar, fat och teskedar, sockerskål, gräddkanna. Uppläggningstat för potatis och sill. En smörbytta. Bankbok. Brännvinsflaska. En piska. Papper på Lovisas innestående lön.

Ljus: Elektrisk belysning som tyckes komma från en lampa ovanom matbordet t.ex. fylles ut med ljus där det behöves för sceneriet, så att ingen av skådespelarna behöver vara i mörker. Utanför mörk höstkväll.

Handling:
Magni har friat till Teresia som han tror får en stor hemgift och de skall nu fara till marknaden och köpa ringar. Han har dock inte vågat berätta detta för Lovisa, utan hon får veta det genom fjärdingsman Rapp, och blir mycket riktigt både ilsken och sårad. Det framgår nu att hon inte fått någon lön på 10 år och följaktligen har hon en fordran på 8000 att få av Magni. Det är lika mycket som Teresia har i hemgift och när Magni får klart för sig detta svalnar hans känslor för Teresia betydligt. De nyförlovade börjar gräla. Teresia tar sin smörbytta och går. Då Rapp och Lovisa förklarar att de gärna åker till marknaden i stället väckes Magnis svartsjuka och han går lös på Rapp med hugg och slag och kastar ut honom genom dörren. Så friar han äntligen till Lovisa och de far tillsammans till marknaden.

Omdöme: Pjäsen är ganska fattig på situationskomik, men är rolig i sin skildring av Magni den typiska gamla ungkarlen som inte för allt i världen vill ha bråk eller ändra på sina vanor, en fruktansvärd egocentriker, som glatt och omedvetet trampar på Lovisas hjärta och enbart är förvånad, ja rentav sårad för att hon reagerar som hon gör.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.