Tillbaka

Afrodites döttrar #

Titel Afrodites döttrar #
Författare Lund Hansen Tolder
Genre komedi
Speltid 90
Män 5
Kvinnor 5
Musik Nej

P. Tolderlund-Hansen

Afrodites döttrar

Komedi i tre akter, speltid c:a 11/2 timme.

Personer:
Direktör Höög.
Fru Höög.
Britta Höög.
Karin Hammer deras döttrar.
Bjarne Hammer, kompositör, gift med Karin
Mai Meri, direktörens hembiträde.
Morgan, läkare.
Kurt Top, journalist.
Knud Tommers, försäljare.
En kokerska.

Scenbild: Familjen Höögs vardagsrum, elegant möblerat.

Handling:
Familjen Höög består av ett antal mer eller mindre egocentriska familjemedlemmar. Den mest temperamentsfulla är yngsta dottern Britta vilken för tillfället upplever sin mest svärmiska period. Hon är förälskad i sin läkare, Morgan, betydligt äldre än hon själv och mindre angelägen om hennes efterhängsenhet. Då familjen är bortbjuden stannar Britta hemma och stimulerar sjuk för att kunna kalla på Morgan. Hon ordnar en supe för två, men hennes beräkningar slår fel. Han ger henne en sövande spruta och inbjuder därpå hembiträdet att hålla honom sällskap vid supen. Brittas barnsliga intriger gentemot Mai är fruktlösa. Morgan är helt betagen av den estniska flyktingen. Brittas avlagda beundrare Kurt Top dyker upp igen och efter ett mindre svartsjukedrama försonas de unga.
Britta är inte den enda i familjen som känslorna fört på viilovägar. Hennes syster Karin riskerar nästan sitt äktenskap på grund av en barndomsvän som plötsligt börjat uppvakta henne. Hennes man är klok nog att ha tålomod och på ett diplomatiskt sätt få Karin att inse sitt misstag. Han är överhuvudtaget den mest handlingskraftiga i pjäsen som på ett skickligt humoristiskt sätt !öser alla trassliga knutar.

Omdöme: Pjäsen är underhållande och fräsch. En mogen kvinnas längtan efter stimulans utanför den vardagliga rutinen behandlas vid sidan av en tonårings egocentriska svärmeri.
Dialogen är livfull och naturlig. Av rollerna är Brittas och Hammers de centrala och deras scener de bäst utformade, men även de övriga rollerna utgör ett gott arbetsmaterial för en spelglad amatörensemble. Noggrann beskrivning av rollernas karaktär medföljer pjäsen.

UPPFÖRANDERÄTT: FRI

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.