Tillbaka

Lejonet från Norden #

Titel Lejonet från Norden #
Författare Nordlund Aino
Genre historisk
Speltid 30
Män 10
Kvinnor 2
Musik Nej
Aino Nordlund

Lejonet från Norden

Skådespel för ungdom i 4 akter, beräknad speltid ca 1/2 timme.

Personer:
Gustav II Adolf.
Mor Anna.
Georg, hennes son.
Maria, hans hustru.
Wallenstein.
Pinnovius, fältmedikus.
Sändebudet från Riga.
Sändebudet från Altmark.
Broder Sixtus.
Två svenska soldater.
En page.

Scenbild: Akt I: Interiören av ett kök i en bondstuga.. Akt II: Wallensteins arbetsrum. Akt III: Framför stugan i akt I. Akt 111: Samma som i första akten.
Rekvisita: Spinnrock, jordglob, böcker, pennor, papper mm.

Handling:
Pjäsen utspelas under Gustav II Adolfs tid och handlar om hans kamp för införandet av protestantismen, men också om en fattig familj som är förföljd av jesuiter för sin tro. Efter många svårigheter främst förorsakade av den falska och listiga munken Sixtus får de oväntat ett besök av konungen som segrande drar fram över landet. Han övernattar i deras stuga och blir räddad av deras son då broder Sixtus på order av Wallenstein står i begrepp att lönnmörda honom. I fortsättningen följer Georg »lejonet från Norden» för att i fortsättningen strida med honom för frihet och den evangeliska tron.

Omdöme: Pjäsen bygger på historiskt motiv och har värde som sådan. Den har en del goda spelscener och bjuder för övrigt på några roller tacksamma att studera och qe karaktär. Därigenom försvarar den sin plats och kan väl spelas även för äldre publik vid någon högtidligare fest.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.