Tillbaka

Kärlekskarusellen #

Titel Kärlekskarusellen #
Författare Levy Benn W
Genre allmoge
Speltid 70
Män 2
Kvinnor 2
Musik Nej
Benn W Levy

Kärlekskarusellen

Lustspel i tre akter, beräknad speltid ca 70 min.

Personer:
Henry Dewlip.
John Jelliwell.
Gloria Jelliwell, hans hustru.
Miss Smith.

Scenbild: Ett utomordentligt ostädat rum med två dörrar. Det visar spår av en förmögen och bekväm herre, utan särskild förmåga att ha det ordnat hos sig. En mycket stor grammofon är synlig (mot vilket ett roulettehjul står lutat), dessutom ett större spritskåp, skrivbord etc.

Handling:
Mr Dewlip, en slarvig ungkarl med höga levnadsvanor och högt blodtryck, får en ny sekreterare, miss Smith. Hon besluter att reformera honom och lyckas även först i sitt uppsåt. Han lämnar spel, sprit och kvinnor och blir en högt samhällsduglig renlevnadsman. Han bedrar inte längre sin gamle vän John Jelliwell med dennes hustru Gloria. Men John är inte längre mån om sin hustrus trohet, han har förälskat sig i Miss Smith. Han erbjuder Mr Dewlip sin »avbetade» Gloria, om han i utbyte får Miss Smith. Henry Dewlip, som i själva verket redan hunnit bli urled på sitt tråkiga renlevnadsliv, återtar sina gamla vanor - och sin gamla Gloria.

Omdöme: En ganska typisk engelsk trettiotalskomedi, en lättsinning bagatell med ironiska poänger. För amatörer kan den anses tacksam att göra med sin stående, enkla dekor och sitt fåtal personer. Dialogen är lättflytanae, tonen lätt depraverad. Men innehållsligt är pjäsen ganska medelmåttig, någon toppkomedi är det inte ens snudd på.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.