Tillbaka

Korset på vinden #

Titel Korset på vinden #
Författare Salje Sven Edvin
Genre drama
Speltid 120
Män 5
Kvinnor 3
Musik Nej
Sven Edvin Salje

Korset på vinden

Pjäs i tre akter, beräknad speltid ca. 2 timmar.

Personer:
Tore Toresson, bonde.
Kerstin Toresson, hans hustru.
Sage präst)
Lars, hemmason ) deras söner
Margit, hushållselev
Karin, hembiträde
Ove, trotjänare
Jan, arbetare på gården

Scenbild: Handlingen utspelas i makarna Toressons vardagsrum.

Handling:
Tore Toresson har glömt ett gammalt träkors i en skrubb på vinden. Själv skulle han helst slå sönder det, men vågar inte då det för honom är en samvetssak. Det skulle en gång i tiden resas över hans fars grav. Denne hade själv låtit snickra till det åt sig, men Tore tyckte det var för enkelt och lät i stället sätta en granitsten på faderns grav.
De andra på gården tyckte det är kusligt med det gamla korset stående på vinden och känner sig obehagliga till mods
Tore är inte lycklig, sonen Sage som är präst måste vila efter en kollaps. Lars känner sig missbytt tycker han har fått slita och släpa på gården medan Sage kommit lätt undan. Margit underblåser hans avund och bitterhet. De två håller ihop och Margit räknar med att en gång bli värdinna på gården.
Sage kommer hem och förhållandet mellan de två bröderna är allt annat än gott. Margits och Lars vägar skils också men före det har hon förmått Lars att slå sönder korset.
Svårt sjuk tar sig Tore upp på vinden för att en sista gång se korset. Det är som en befrielse för honom när han ser att det är borta och inser vem som bar skulden till det. I det ögonblick Lars slog sönder korset blev det klart för honom vad Tore en gång sagt om att känna för jorden. Hans ögon öppnas han vill stanna på sin hemgård och den gamle kan gå till sin sista vila utan att längre behöva bekymra sig på gårdens framtid.

Omdöme: En allvarlig pjäs av god kvalitet. Karaktärerna har ett sällsynt djup och förhållandet de olika personerna emellan framgår klart. Scenerna är starka och engagerande, man följer med intresse p|äsernas utveckling. En mycket bra pjäs med goda roller, uppgiften är inte för svår men kräver en spelvan ensemble och god regissör.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.