Tillbaka

Kopparslagargreven #

Titel Kopparslagargreven #
Författare Ohlsson-Sörby Henning
Genre musik
Speltid 120
Män 6
Kvinnor 5
Musik Ja
Henning Ohlson-Sörby

Kopparslagargreven

Sånglustspel i tre akter, beräknad speltid ca 1 1/2-2 timmar

Personer:
Herman Hofdijk, kopparslagaremästare.
Hendrike, hans dotter.
Juliana, hans tjänarinna.
Hans, gesäll.
Carel, lärling.
Greve Gregori van Werwei, godsägare.
Wilfielmina van Werwei, hans grevinna.
Fredrik )
Hermine ) deras barn
Jöst, grevens betjänt.
Pieter Pietervijk, en vandrande gesäll.
Flickor och gossar.

Omdöme: Redan sceneriet kräver ett så stort tekniskt uppbåd, att det är svårt att föreställa sig att enbart amatörkrafter med sina begränsade resurser skall ro pjäsen i land. Också sånginslagen ställer stora krav på musikalisk instudering. Amatörer med mycket stark optimism och självkänsla kan givetvis göra sig besvär, om de vill roa ungdomar med en sorgfri och helt verklighefsfrämmande sängkomedi.
Hur lustspelet har kunnat föläggas i handling till vår egen tid, är och förblir en gåta. Men skakar man dammet av nödvändigt ont, så kan man kanske göra något helt spelbart av pjäsen. Fast det är svårt att förstå att moderna ungdomar i TV-åldern med sitt fasta verklighetssinne och krav på handlingsmättad spänning, skall kunna ramla av stolen inför denna helt otidsenliga, romantiska saga i dur.
Hur som helst: författaren har skridit med kunnighet till verket, han vet vilka klassiska ingredienser som skall blandas ihop för ett sånglustspel av den gamla skolan och hans sångtexter är skickligt hopsnickrade. Förvisso kan pjäsen erbjuda mycken glad förströelse, men är den värd allt det uppbåd av teknisk uppfinningsrikedom och osparda arbetsinsatser som krävs för ett lyckat resultat.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.