Tillbaka

Kejsarens nya kläder #

Titel Kejsarens nya kläder #
Författare Andersen H C Pettersson
Genre barn
Speltid 30
Män 5
Kvinnor 0
Musik Nej
Saga av H. C, Andersen
bearbetad av Henry Pettersson

Kejsarens nya kläder

Barnpjäs i 3 scener, beräknad speltid 30 min.

Personer:
Jens
Pål
två bedragare
Kejsaren.
Statsministern.
Röster.

Scenbild: Rikssalen på slottet. Kan inredas med papper på vilka man ritat pelare och valv. Mitt på scenen kejsarens tron.

Handling:
Vi befinner oss i ett land där kejsarens yttre prålighet kräver betydligt mera av hans tid än regerandet. För det mesta uppehåller sig kejsaren i klädskåpet där han trivs förträffligt. Jens och Pål är inte sena att utnyttja denna svaghet och presenterar för honom ett tyg med den fantastiska egenheten att den som är dum eller illa sköter sitt arbete överhuvudtaget inte kan se det.
Kejsaren beställer en dräkt av det förträffliga tyget. Men när Jens och Pål visar fram dräkten ser han den inte. Det gör ingen annan heller eftersom den bara är luft. Kejsaren vill inte medge sin dumhet utan tar av sin konungsliga dräkt för att ikläda sig bedragarnas. Därefter sätter han sig på tronen iklädd endast ett par »kalsonger» för att ta emot folkets jubel och blir naturligtvis till stort åtlöje.

Omdöme: Pjäsen kan ingalunda mäta sig med sagan men scenen med bedragarna som visar fram det osynliga tyget, samt slutscenen är såpass komiska att de säkerligen roar både barn och vuxna. Speciellt den förstnämnda scenen är tacksam att utforma. Dekoren kan lösas på ett enkelt sätt och beskrivning medföljer pjäsen,

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.