Tillbaka

Häxjakt #

Titel Häxjakt #
Författare Miller Artur
Genre drama
Speltid 120
Män 7
Kvinnor 9
Musik Nej
Arthur Miller

Häxjakt

Pjäs i fyra akter, beräknad speltid ca. 2 timmar.

Personer:
Pastor Parris.
Betty, hans dotter.
Tituba, hans negerslavinna
Abigail.
Mary.
Susanna.
John Proctor.
Elizabeth, hans hustru.
Thomas Putnam.
Ann, hans hustru.
Giles Corey.
Martha, hans hustru.
Rebecca Nurse.
Pastor Hale.
Domare Danforth.
Herrick, fogde.

Scenbild: Akt I: Ett sovrum hos pastor Parris.
Akt II: Hemma hos Proctors.
Akt 111: I rätten.

Handling:
Handlingen utspelas i en liten by i Massachussetts som heter Salem. Byborna vill gärna värna den stränga qudstro för vilken deras förfäder blev förföljda i England. De är fanatiker och fyllda av vidskepelse. Kyrkan mitt i byn är deras samlingspunkt, den ogenomträngliga vildmarken omkring dem fylld av mysterier. De tror att den är djävulens tillhåll.
I en kammare ligger pastorns dotter sjuk. Hon och några andra unga flickor har under Abigails ledning hållit nattliga seanser i skogen och manat fram andar. Abigail som vet vad som händer dem i fall man får veta vad de sysslat med hotar Betty. Detta blir för mycket för flickan, som dör. Man anar häxkonster bakom Bettys död och uppresningen i byn börjar. Alla som är misstänkta för att ha något med onda andar att göra spåras upp och ställs inför domstol där de knappast har någon möjlighet att försvara sig. Ingen skonas.
Drivfjädern bakom jakten är Abigail, som i sitt hat riktar misstankarna mot dem hon vill röja ur vägen och på detta sätt blir skulden till många människoliv. Hennes hämnd mot John Proctors hustru är grym. Hon skyr inga medel för att få henne fälld. Hon tror sig på detta sätt vinna Proctors gunst. Hon har en gång haft ett förhållande med denna som han bittert ångrar och han vill inte längre kännas vid henne efter att ha bekänt allt för sin hustru.
Alla försök att få de ansvarigas ögon öppnade i denna häxjakt är förgäves. De är förblindade av Abigail och sin egen vidskepelse.

Omdöme: En mycket svår men oerhört intensiv pjäs om en människojakt som i sin grymma fanatism dömer oskyldiga människor medan den skyldige går fri. Scenerna är dramatiskt laddade och starkt engagerande. En mycket krävande uppgift med många roller som fordrar lång repetitionstid och kunniga amatörer under professionell regissörs ledning.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.