Tillbaka

Greven av gamla stan #

Titel Greven av gamla stan #
Författare Fischer Sigge
Genre komedi
Speltid 120
Män 8
Kvinnor 4
Musik Nej
Arthur och Sigge Fischer

Greven av gamla stan

Folklustspel i fre akter, beräknad speltid ca 2 timmar.

Personer:
Amanda Blomqvisf, fiskhandlerska.
Klara Fröjd, hotellägarinna.
Elsa, hennes systerdotter.
Larsson, hotellvaktmästare.
Åke Jonsson, sjöman.
»Greven», tidningsförsäljare.
»Gurkan», torgdragare.
Österman, skärgårdsbo.
»Blinda Karlsson», tiggare.
Sven Berglund, Amandas fästman.
Engström, detektiv.
En man.

Scenbild: En gård i »Gamla stan». T.v. i fonden valvgång ut till gränden. Den ålderstigna byggnaden omgärdar gården i ett helt och består av flera våningar så att tak ej är synligt.

Handling:
På en gård i gamla stan står fru Fröjds hotell. En del av traktens mer eller mindre nersupna existenser samlas dagligen på denna gård för att vädra sina intryck av dagens händelser.
Man är på jakt efter en bov som opererar i trakten. Journalisten Åke Granholm på jakt efter material till sin tidning, blandar sig med gubbarna. Han tar in på hotellet under falskt namn och blir därigenom den som i första hand misstänks.
Gubbarna förmår fiskhandlerskan Amanda att sätta in en äktenskapsannons. Hon får svar av en sol och vårare. Några timmar före vigseln försvinner nån med hennes sparade slantar, lysningspresenter och allt. Igen misstänks Åke men nu kan han visa upp klara papper. Han avslöjar boven som visar sig vara Blinda Karlsson. Allt slutar i frid och fröjd med tredubbel förlovning i stället för ett bröllop.

Omdöme: Det bästa i pjäsen och det man överhuvud kan ta ut något av, är typerna som samlas på den gamla gården. De erbjuder en del möjligheter till karaktärisering. Deras scener är de bästa, situationskomiken blommar. Bör kunna uppföras för en publik med inte alltför stora pretentioner.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.