Tillbaka

Gift med svärmor

Titel Gift med svärmor
Författare Bisson A Mars A
Genre komedi
Speltid 120
Män 4
Kvinnor 5
Musik Nej

Alexander Bisson & Anthony Mars

Gift med svärmor

Lustspel i tre akter, beräknad speltid ca två timmar.

Personer:
Henri Duva!
Bourganeuf.
Champeaux
Corbulon.
Fru Bonivard.
Diane, hennes dotter.
Gabrielle, Bourganeufs dotter.
Victoire )
Mariete ) Tjänsteflickor
Bönder, bärare.

Scenbild: Akt I: Vardagsrummet i en stadsvåning.
Akt II och akt III: En elegant salong i ett hus på landet.

Handling:
Fru Bonivard har gift bort sin vackra dotter Diane med Henri Duval, som efter en tid bittert ångrar sitt stora misstag. En besvärligare svärmor kunde han inte ha fått. Och trots att han försöker sitt yttersta med att vara så oförskämd som möjligt, blir han inte av med henne. Återstår inget annat än att skilja sig. För det får han betala en rundlig summa.
Han gifter om sig med en förtjusande ung dam, Gabrielle och de flyttar till landet. Hennes far, som är änkling hör de inte av på en tid, men plötsligt dimper han ner hos dem. I släptåg har han Diane och fru Bonivard. Han har besinningslöst förälskat sig i den unga damen och gift sig med henne. Chocken blir för mycket för Henri som ser sitt liv förstört i och med att fru Bonivard åter finns i huset. Men han finner sig och funderar ut en plan att lösa denna högst pinsamma situation. Också Borganeuf är utled på sin nya svärmor som inte ger dem en sekunds ro. Champeaux dimper ner som en skänk från ovan. Ett passande parti för Diane. Henri lyckas få sin svärfar så rasande på fru Bonivard att denne anser det som sin skyldighet att rädda dottern ur vilddjurets klor. Äktenskapet bryts till allas glädje. Diane och fru Bonivard försvinner ur deras liv tillsammans med Henris vän. Famiijelyckan är tryggad.

Omdöme: Pjäsen är späckad av roliga förvecklingar och komiken är på sina ställen verkligt dråplig. Intrigen bör framstå klart så att publiken hinner med i övergångarna. En förutsättning för att föreställningen skall lyckas är en ledig replikering och ett rätt snabbt tempo.


UPPFÖRANDERÄTT: FRI

 

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.