Tillbaka

Galgmannen #

Titel Galgmannen #
Författare Schildt Runar
Genre drama
Speltid 30
Män 1
Kvinnor 1
Musik Nej
Runar Schildt

Galgmannen

En midvintersaga i en akt, beräknad speltid 1 timme.

Personer:
Överste Christoffer Toll.
Maria.

Handlingen utspelas en vinternatt år 1840 i överste Tolls rum på övre Grindas av Räfsbacka by.
Scenbild: Ett enkelt möblerat rum med klumpiga mahognymöbler, säng med nattduksbord, soffa med divanbord och länsstolar, chiffonje och två bokskåp.

Handling:
Överste Christoffer Toll, en gammal härjad krigsbuss, har kämpat färdigt och inväntar nu sina dagars slut på fädernegården övre Grindas. Under ett nattligt samtai med sin unga husföreståndarinna Maria berättar han om Galgmannen, den lilla talismanen som är skuren ur gammalt galgträ och som aldrig kan skänkas bort av sin ägare - bara säljas. Det underliga med Galgmannen är att den för varje gång, när den byter ägare, måste säljas till ett billigare pris än gången förut översten själv har köpt den för ett sandkorn, men vem kan längre köpa den för ett lägre pris? Den som har galgmannen kvar i sin ägo när han dör, den är dömd till evig förtappelse. Då erbjuder sig Maria att köpa Galgmannen till priset av sin renhet och kärlek. Och när hon till skillnad från alla andra ingenting begär av Galgmannen, faller den sönder till stoft. Dess mqgiska kraft är bruten. I nästa stund segnar översten döende ner; han kommer äntligen till ro, fjärran från drömmar om makt och ära. Med Marias kärleksord och vällingklockans vänliga barndomstoner ljudande i örat rings han in i evigheten.

Omdöme: Galgmannen hör till de dramatiskt mest helgjutna verken inom vår finlandssvenska scenkonst. I sin strama form är den ett mästerprov på Runar Schildts behärskning av de dramatiska uttrycksmedlen, återhållen och komprimerad till sitt format, men samtidigt laddad av en stark inre spänning. En tung och mörk midvintersaga, där ljusa, rena toner lösgör sig ur kärlekens befriande makt.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.