Tillbaka

Flickorna på Fageråsen #

Titel Flickorna på Fageråsen #
Författare Palmaer Margit
Genre
Speltid 90
Män 4
Kvinnor 4
Musik Nej
Margit Palmaer-Waldén

Flickorna på Fageråsen

Allmogepjäs i två akter, beräknad speltid ca 1 timme.

Personer:
Tomas Andersson, hemmansägare.
Mor Cecilia, hans hustru.
Karin, äldsta dottern.
Brita, yngre dottern.
Lasse, sonen.
Jonas, grannson.
Sy-Emma, sömmerska.
Brevbärare Blom.

Scenbild: Scenen föreställer ett vanligt kök, med soffa, bord och ett par stolar, t.h. en spis (kan lätt göras av ett med papper omklätt bord).
Rekvisita: Symaskin, en halvfärdig klänning, kaffeservis samt mattrasor.

Handling:
Tomas Andersson är av den konservativa typen. Han regerar sitt hus med stränghet och motsätter sig alla nymodigheter. När dottern Brita kommer fram med att hon, liksom system vill till stan, är han oböjlig i sitt nekande. Karin är redan som fabriksarbeterska en närmast förtappad varelse. Det visar sig dock att Karin är en ytterst sund flicka när hon kommer hem på en tid. Hon är inte rädd att ställa fadern mot väggen och ger honom skulden att hon överhuvudtaget lämnade gården. Kunde han jämka något och visa litet tacksamhet för det de uträttar skulle allt vara annorlunda. Det är hennes förtjänst att fadern veknar. Brita får.börja högskola, maskiner anskaffas och Karin har funnit att hon hör hemma på landet.

Omdöme: Tendensen är påtaglig och en aning tröttande men det oaktat är karaktärerna välfunna, dialogen naturlig och miljön verklighetstrogen. Scenerna mellan Karin och fadern är de bästa. Hon har mycket av hans raka bestämda sätt men är samtidigt smidig och mänskligare. Mor Cecilia är den som inte tar ställning, Jonas präglas av manlig kraft och Sy-Emma är pratsjuk men välmenande.


 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.