Tillbaka

Flickan från Lappland #

Titel Flickan från Lappland #
Författare Schenck von Aino
Genre ungdom
Speltid 60
Män 4
Kvinnor 2
Musik Nej
Aino von Schenck

Flickan från Lappland

Pjäs för ungdom i tre akter, beräknad speltid ca 1 timme.

Personer:
Lappflickan Margareta.
Ante.
Trollacke.
Drottning Margareta.
Ärkebiskopen av Lund.
En Page.

Scenbild: Akt I: Det inre av en lappkåta, på golvet en svagt glödande eld. Längst till höger ett träkar med vatten.
Akt II: Ett gemak i drottning Margaretas slott. Ett bord med röd sammetsduk.
Akt III: Samma som akt 1.
Rekvisita: Trolltrumma, en avlång träskål överspänd med skinn, brev med sigill mm.

Handling:
Den kristna lära, som vunnit fotfäste i stora delar av Sverige var dock på många ställen ett okänt begrepp. Där stod ännu avgudadyrkan och hedniska trollkonster högt i kurs. Pjäsen handlar om lappflickan Margareta, som fått kontakt med kristendomen och vill sprida denna nya lära bland de sina.
Ante som utsett Margareta till brud är utom sig i tron att hon blivit förtrollad av svenskmannen och därför vänt sig ifrån honom. Han vänder sig till den beryktade Trollacke för att få hjälp. Med besvärjelser och sin trolltrumma är denna lierad med de hedniska gudarna och åstadkommer härigenom de mest otroliga saker. De besluter sig att sända ett »trollkott» på svenskmannen vilket skulle innebära hans död. Margareta som uppsöker dem i kåtan vädjar till deras förnuft, men Trollacke kräver att hon inom en viss tid skall visa upp ett brev av drottningen där det står att den nya tron är giltig i landet, och inte ett påhitt av svenskmannen. Om hon inte är tillbaka inom utsatt tid finns det ingen räddning för den kristna läran.
Margareta ger sig av och når omsider slottet där hon blir vänligt emottagen och får sitt brev med sigill. I sista stund återvänder hon til! kåtan och efter denna bragd vinner hon många för kristendomen.

Omdöme: Denna pjäs, som bygger på en sann händelse lämpar sig utmärkt att spelas även för en äldre publik. Bör helst spelas vid någon fest av allvarligare karaktär. Margareta bör helst vara mörk och liten, Trollacke liten och krokig med en inbunden men häftig bitterhet. En fördel är att ha tillgång till äkta lappdräkter vilket gör pjäsen färgstark och vacker för ögat. Kostymbeskrivning medföljer.
 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.