Tillbaka

Fem filurer #

Titel Fem filurer #
Författare Soini Yrjö
Genre komedi
Speltid 120
Män 6
Kvinnor 3
Musik Nej
Yrjö Soini

Fem filurer

Komedi i tre akter, beräknad speltid ca 2 timmar.

Personer:
Herman Kultala, redaktör.
Adolf Sinimaa, professor.
Leevl Sammal, kyrkoherde.
Oskar Storgren, apotekare.
Kalle Korpioja, direktör, affärsman
Emma Harava, änkefru.
Lydia Kärppä, hushållsassistent.
Alpo Heikkinen, läkare.
Mirjam Nieminen, kontorist.

Scenbild: Kombinerat sällskapsrum och matsal. Hela inredningen ger eft gediget, förmöget intryck. Samma scenbild i alla akter.

Handling:
På ett privat ålderdomshem befinner sig dessa fem år gamla filurer och vi får uppleva deras vardagliga små bekymmer. Deras grå vardag lyses upp av minsta lilla oväntade händelse som bryter den vanliga rutinen. Oerhört spännande blir för dem nykomlingen Korpioja som medför en ung sekreterare. Den unga flickan gör deras dagar osäkra och de vet inte riktigt om de skall försona sig med tanken att ha henne i huset. Snart kommer det i dagen att Korpioja anställt henne som sällskapsdam för att på detta sätt kvarhålla något av ungdom och vitalitet. Det uppstår naturligtvis en hel del komiska dispyter gubbarna emellan. En dag klagar de på maten och är nära att förlora både fru Harava och köksan. Efter en stund av parlamenterande ber de dem om förlåtelse på det mest komiska sätt. Då sekreteraren säger upp sig på grund av giftermål är allt igen som det skall och livet på hemmet flyter lugnt vidare.

Omdöme: En utmärkt bild av fem gamla herrars vardag. Pjäsen är fylld av små lustigheter, dialogen är kvick och medryckande. Sfyrkan ligger i personteckningen. De fem gubbarna är väsentligt olika till karaktären viiket ger pjäsen dess charm. Kan man besätta rollerna med rätta personer ger de många goda tillfällen till karakteristik. Ytterst tacksam att spela för en äldre publik.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.