Tillbaka

Farlig oskuld #

Titel Farlig oskuld #
Författare Josephson Ragnar
Genre drama
Speltid 120
Män 9
Kvinnor 3
Musik Nej
Ragnar Josephson

Farlig oskuld

Teaterstycke i fem akter, beräknad speltid ca 2 timmar.

Personer:
Konsulinnan van der Burg.
Hector.
Ted.
Elof.
Morland.
Gropius.
Meurt.
Lager.
Fru Mark.
Mark.
Stal.
Magnet.
Merit.
Fabriksanställda, kontorsanställda.

Scenbild: Akt I: Vardagsrummet hos konsulinnan. Akt II: Rum i en arbetarbostad. Akt III: Förhallen till en stor fabrik. Akt IV: Samma som i akt I. Akt V: Ett modernt kontorsrum.

Handling:
Här möter vi en ung människa som med omutligt sanningskrav avslöjar de vuxnas värld av lögner, svek och hänsynslöshet ocn fordrar ställningstagande. Omedveten om att hon därmed riskerar en katastrof inom en storindustri försvarar hon en oskyldigt anklagad vars brott redan blivit en myt bland arbetarna. Inte ens när hon står inför att det är hennes egen far som är den verkliga brottslingen kan hon kompromissa. Chocken av att den hon älskat och sett upp till framstår som en så liten människa berövar henne talförmågan.
Att barnen blir offer för intrigerna öppnar till sist de vuxnas ögon och sanningen kommer i dagen.

Omdöme: Starkt engagerande är denna pjäs som avslöjar de vuxnas ynkliga intriganta värld kontra barnets öppna krav på heder och sanning. Scenerna med flickan är verkningsfulla och nyanserade. De rymmer allt från ungdomlig spontan slagfärdighet till ångest och kamp att orka fortsätta ett liv som verkar meningslöst. Rollerna är många och kräver en erfaren amatörgrupp under sakkunnig ledning. Den rätta tonen är en grundförutsättning. Dekoren bör kunna förenklas betydligt så att bara det viktigaste ger inramningen till varje akt.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.