Tillbaka

Ett dockhem #

Titel Ett dockhem #
Författare Ibsen Henrik
Genre ungdom
Speltid 100
Män 6
Kvinnor 5
Musik Nej

Henrik Ibsen
Översättning Jan Håkansson

ETT DOCKHEM

Speltid: 100 min
Scenbild: Ett vardagsrum på 1800-talet
Antal medverkande: 11 personer, 4 damer, 1 flicka, 4 herrar, 2 pojkar

Personer: Advokat Torvald Helmer
Nora, hans hustru
Deras tre barn
Doktor Rank, en vän till familjen
Kristina Linde,
Noras barndomsväninna
Sakförare Krogstad
Barnjungfru Ann-Marie
Husjungfru Helen
Ett stadsbud

Handling:
Familjen Helmer lever i harmoni enligt tidens borgerliga mönster. Då Helmer var sjuk tog Nora ett lån från en bank där sakförare Krogstad, som har ett lite skumt förflutet, är anställd. Helmer får en högre post vid samma bank. Han avskedar Krogstad och Kristina Linde får tjänsten. Krogstad hotar Nora med att avslöja hennes lånetransaktioner för maken om hon inte lyckas få honom att återta uppsägningen. En rik ungkarl doktor Rank är familjen Helmers ständiga gäst. Han är kvick och raljant och Nora har alltid trivts i hans sällskap.Han är emellertid svårt sjuk och anar att han snart skall dö och bekänner därfor för Nora att han älskar henne, just i samma ögonblick som Nora övervägt att berätta för honom om sin trängda situation. Besviken drar hon sig tillbaka.
Krogstad skickar ett hotelsebrev till Helmers och när Torvald får det i sin hand blir han ursinnig. Plötsligt sker en vändning. Krogstad som återfunnit sin ungdomsälskade, Kristina Linde, ångrar sig och skickar tillbaka skuldsedeln. Torvald jublar och förlåter generöst sin hustru. Hon har ju gjort alltsammans av oförstånd anser Torvald och hädanefter skall Torvald med sin klokhet och erfarenhet fostra henne och barnen. Nu tvingar Nora Torvald att första gången tala allvar med henne.
Stycket skrevs på den tid då kvinnorna just börjat kämpa för ökade rättigheter och väckte en "dockhemsdebatt" över hela världen.

UPPFÖRANDERÄTT: FRI

 

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.