Tillbaka

Allmänheten måste bereda sig på det värsta #

Titel Allmänheten måste bereda sig på det värsta #
Författare Sinclair Upton
Genre
Speltid 90
Män 7
Kvinnor 2
Musik Nej
Upton Sinclair

Allmänheten måste bereda sig på det värsta

Pjäs i fyra scener, beräknad speltid ca 2 timmar.

Personer:
Bub Chester .
Harold T. Ferguson, f.d. professor i historia.
Lois Chester, hans äldsta dotter.
Elaine Harding, hans yngsta dotter.
Ralph Chester, radioman.
Barry Harding, atomfysiker
Bugs Gigotti, svarta börs-haj.
Slim.
Carps.

Scenbild: Då pjäsen är skriven för radio bör regissören själv komma på en scenlösning, vilket kan göras med rätt enkla medel.

Handling:
Handlingen utspelas en sommar i New York. Hos familjen Chester intar radion en framträdande plats. Fadern är radioman och genomgående lyssnar man på program av mest olika karaktär.
Med i bilden finns också Elaine gift med atomfysikern Barry Harding. Hon är till naturen ytlig och tar lätt på sin uppgift som hustru. Så fort ett tillfälle yppar sig bedrar hon sin man. Barry är hennes raka motsats. Han har insett vilken fara de moderna vapnen innebär för hela mänskligheten och förutspår att det kommer en dag då det finns en minimal chans till räddning.
Den dagen infaller snabbare än någon av dem väntat. Radion rapporterar att Amerika blivit utsatt för ett bombattentat och att allmänheten måste förbereda sig på det värsta.
Det innebär timmar av förvirring och desperation i de båda famiijerna. De packar ihop sina ägodelar och beger sig på flykt undan det katastrofhotade området. Tillsammans med tusentals andra familjer söker de sig till ett område där man ännu kan existera. Och deras hårda kamp för tillvaron börjar. De hittar en grotta att bo i, men svårigheterna att överleva är enorma.
Deras inbördes förhållande orkar inte med påfrestningarna. Den enda som är objektiv och inser den mänskliga grymheten i hela dess dimension är sonen Bub.

Omdöme: Dramat är en framtidsvision och en skakande realistisk skildring av ett atombombat Amerika, utfört med dramatisk kraft. Det är en mycket svår men desto angelägnare pjäs välvärd att framföras. Rollerna är ytterst krävande. För uppförande av denna pjäs behövs en kunnig regissör samt en mycket erfaren ensemble.


 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.