Tillbaka

Duvan med olivbladet #

Titel Duvan med olivbladet #
Författare Järner V V
Genre
Speltid 120
Män 2
Kvinnor 4
Musik Nej
V. V. Järner:

Duvan med olivbladet

Skådespel i tre akter, beräknad speltid 2 timmar.

Personer:
Irene, medelålders, plikttrogen församlingsmedlem, döljer sin besvikelse på livet bakom en tillknäppt, hård yta.
Sylvia, hennes syster, yngre och vackrare, men härjad och förbränd.
Anneli, Sylvias dotter, adopterad av Irene, ung, känslig och osäker, lungsjuk.
Simon, Annelis pojkvän, rejäl men tvär och osäker.
Ivar, sjöman och äventyrare, Annelis far och både Sylvias och Irenes stora kärlek. Alkoholiserad och förljugen, en s.k. misslyckad existens, men ännu charmfull och »kvinnokarl».
Flinckmanskan, äldre, alkoholiserad gårdskarlsfru, skvallertant och helt vimsig, men med humor och »hjärtat på rätta stället».

Scenbild: Irenes och Annelis bosfad: Ett trist möblerat rum med oljetryck och handbroderade bibelspråk på väggarna. Ett harmonium.

Handling: Till Annelis och Simons svåra och känsliga, ungdomliga kärlek fogas Irenes mångåriga och hopplösa väntan på Ivar, och Sylvias rastlösa sökan efter trygghet och kärlek. Ivar kommer hem och Irene tvingas slutgiltigt erkänna att det hon väntat på inte finns. Anneli får ta emot svåra stötar när hon tvingas inse sanningen om sig själv, om Simon, om dem alla. Men hon besluter sig slutligen för att vänta - trots allt - på Simon.

Omdöme: Pjäsen behandlar väsentliga problem på ett enkelt och lättillgängligt sätt, den har en inre spänning, och tack vare Flinckmannskans uppenbarelse också humor. Flere goda spelscener, men rollerna fordrar kunnande.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.