Tillbaka

Dialog vid ett fönster #

Titel Dialog vid ett fönster #
Författare Chorell Walentin
Genre radiopjäs
Speltid 30
Män 2
Kvinnor 4
Musik Nej
Walentin Chorell

Dialog vid ett fönster

Pjäs i en akt, beräknad speltid 25-30 minuter.

Personer:
Blom
Eriksson

Handlingen försiggår på ett sjukhus i våra dagar.
Scenbild: Ett sjukrum for två. Den ena sängen är placerad sä att man kan titta ut genom rummets enda fönster.

Handling:
Blom och Eriksson är båda fjättrade vid sjukbädden, Eriksson genom en förlamning i benen, Blom genom en sjukdom som snart skall leda till döden. Blom har fått den »bättre platsen», d.v.s. den vid fönstret, och Eriksson är förgrämd och missbytt av att inte få se och uppleva världen därutanför. Men Blom står gärna till tjänst med att berätta om allt det spännande och underbara som sker därute i den friska världen - alltifrån färgspelet i naturen till unga kärleksmöten på vägen.
Men en dag är det slut för Blom - och Eriksson får äntligen inta den efterlängtade sängen vid fönstret. Då får han se att trädet och blommorna och vägen, allt det som Blom så vältaligt skildrat för honom, bara funnits i Bloms längtan och fantasi. Det enda man kan se från fönstret är en mur som avstänger världen.

Omdöme: »Dialog vid ett fönster» är ett radiohörspel, men kan mycket väl tänkas för scenen: de två scenväxlingar som i hörspelet markerats med musik-övergångar kan i skådespelet övertas av eller kompletteras med belysningseffekter. - En mycket fin liten pjäs.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.