Tillbaka

Aldrig i livet #

Titel Aldrig i livet #
Författare Freeman Dave
Genre komedi
Speltid 120
Män 4
Kvinnor 3
Musik Nej

Af Geijerstam Gustaf

ALDRIG I LIVET

Speltid: ca. 60 minuter
Scenbild: Ett stort rum, som begagnats samtidigt som arbetsrum, matsal och förmak. I fonden dörr. Till höger och vänster dörrar.
Skrivbord till vänster, mitt på golvet ett litet matbord. Borgerlig nittiotalsmiljö med plysch, palmer och antikmakasser.

Roller:
Gunnar Palm, författare
Hilma, hans hustru
Fru Tollin, hans svärmor
Peter Nilson, biträde i en bank
Jakobson, förläggare
Dahlberg, förläggare
Sundberg, teaterdlrektör
Ett bud
Marie, tjänsteflicka
Söderman

Handling:
Författaren Gunnar Palm slåss med författarens eviga problem: hur få sina verk tryckta och odödliga och samtidigt kunna betala betala specerihandlaren... Han leker med tanken på att dö som en sista utväg för att odödliggöras. Slumpen kommer honom till hjälp: sedan han seglat omkull i skärgården (dit han flytt efter diverse uppgörelser med sin tjatiga hustru och gnatiga svärmor) blir han i misstag dödförklarad. Med ens är förläggare och teaterdirektörer lika ivriga att betala och uppföra " det unga,tidigt borttryckta geniets " verk. Hustrun tecknar på kontrakt, medan "geniet" sitter och väntar på båt från den fyrstation dit han räddat sig.
Övrigt:
Pjäsen är underhållnde, med en rapp och verklighetstrogen dialog. Som företrädare för den s.k. åttiotalsrealismen (med udden riktad mot romantiska skönsskriverier) har Geijerstam har åstadkommit en komedi med vardagsnära ton och ironiska poänger. Problematiken och konflikterna äger sin giltighet likväl i dag som i går. En helt spelbar pjäs, som visserligen inte ger rum för många flabb eller flatskratt men däremot för flera igenkännande, glada leenden.

 

UPPFÖRANDERÄTT: FRI

 

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.