Tillbaka

De röda skorna #

Titel De röda skorna #
Författare Per Karl
Genre komedi
Speltid 90
Män 4
Kvinnor 2
Musik Nej

Per Karl

De röda skorna

Ett lustspel i fvå akter, beräknad speltid 1,5 timme.

Personer:
Karin, en ung lantbrukardotter.
Judit, hennes väninna.
Josef, Judits bror.
Gideon Bjurman, student.
En yngling från staden.
Biografägaren.

Scenbild: Akt I: Ett rum i ett lantbrukarhem. I fonden en soffa och framför den ett bord samt två eller tre stolar mm. Akt II: Ett sidorum i biograflokalen dekorerat med girlander eller dylikt.
Rekvisita: Grammofon, böcker, tavlor o.s.v.

Handling:
Gideon som kommit till Karins gård för att göra en paus i studierna får sina vänner på landet att inse läsandets och kunnandets värde. Dans är trevligt ibland men får inte bli den enda formen för umgängesliv, fritiden bör kunna nyttjas bättre. Man bildar studiecirklar och intresset ökar. Också hos de två flickorna som är mera danslystna än kunskapstörstande. Josef finner sin tillkommande i Karin och studenten sitt öde i Judit, och den sistnämnde besluter sig att efter studierna överta någon gård.

Omdöme: Pjäsen manar till större aktivitet bland ungdomen på landet och försvara sin plats. Ställvis är den ocksä roande. Dialogen är fräsch och medryckande men studentens repliker kunde här och var strykas. Skillnaden mellan hans utåtvända natur och ordrika intellekt samt Josefs inbundna vetgiriga natur bör framhållas. Flickornas roller är tacksamma, också här får olikheterna poängteras.

UPPFÖRANDERÄTT: FRI

 

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.