Tillbaka

Åskvädret #

Titel Åskvädret #
Författare Margit von Willebrand-Hollmerus
Genre drama
Speltid 45
Män 2
Kvinnor 1
Musik Nej
Margit von Willebrand-Hollmerus

Åskvädret

Skådespel i en akt, beräknad speltid ca 45 min.

Personer:
Erik.
Birger.
Judit.

Scenbild: Interiören av en stuga, ett torftigt möblerat rum där allt verkar övergivet och förfallet.

Handling:
Åskvädret har tvingot Erik och Birger att ta skydd i en liten stuga. Erik försöker uppmuntra vännen som är alldeles nere efter en missfyckad kärlekshistoria. Efter en stund börjar Birger berätta allt för vännen. Hur han en kväll, som vanligt, gått för att träffa sin älskade, men vid dörren meddelats att hon inte är anträffbar och att hon den kvällen förlovat sig med en annan. Han är utom sig över att hon var så feg att hon inte själv berätfrade allt för honom utan tarvligt lät en annan framföra budet.
Plötsligt öppnas dörren och in kommer en främmande kvinna också hon för att söka skydd för åskan. Det visar sig dock vara Judit den kvinna Birger älskat men nu hatar. En stor uppgörelse följer, där det framgår att hon mer eller mindre tvingad av sitt samvete förlovat sig med sin välgörare, men att han nu är död.
Det är inte lätt att övertyga Birger men så småningom skingras tvivlen och de två besluter att starta om tillsammans.

Omdöme: En pjäs om kärlek och besvikelse. Dialogen mellan de två vännerna är avspänd och naturlig. Den gamla stugan med det torftiga rummet ger en god ram för dramatiska scener och åskvädret gör sitt till att öka stämningen, som är rätt laddad. Pjäsen är kort och har endast tre roller. Den är inte svår men kräver en intim spelstil.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.