Tillbaka

Svenske John går i land #

Titel Svenske John går i land #
Författare Henning Ohlsson
Genre lustspel
Speltid 120
Män 5
Kvinnor 4
Musik Ja

Folklustspel i 5 scener, speltid ca. 1 timme.
Henning Ohlsson

Svenske John går i land

Personer:
Anna-Klas Hedmark, 23-24 år.
Albert Hedmark, hennes far, 50 år.
Lalle Rask, 26 år.
Sture Ryman, 26?27 år.
Nisse Hedmark, Anna-Klas kusin, 14 år.
Elna Asplöv, 23-24 år.

Scenbild: Scen 1. Kök. Snyggt, välordnat, propert. Bordets vaxduk välvald, blommor på bordet. Järnspis, arbetsbänk. Två dörrar, en på vardera sidan el. ena i fonden, andra på ena sidan. Fönster.
Scen 2. Samma dekor som föreg. Men nu står matbordet dukat.
Scen 3. Vrå av vardagsrummet. Bord, stolar, en eller ett par fåtöljer. Golvlampa eller läslampa på bordet. Tidningar, tidskrifter och böcker på bordet. Scen 4. Köket som förut. Middag har ätits, disk synlig.
Scen 5. Köket igen.
Rekvisita: Rivjärn och ett fat potatis. Skål att laga smet i, vispel, mjölk, ägg, mjöl. Vedsäck. Väggspegel, kam, läppstift. Börs med minst Kr. 1:30 + 2:93 i. Ett paket med grynkorv och ett paket med leverpastej. 20 öres-slant. 2 st. chokladkakor. Matservis, glas o. bestick till middagsbordet. Blomvas. Mjölkkanna. Tidningar, tidskrifter. Pipa. Ryggsäck med matsäck och kaffe. 1 paket revbenssjäll och 1 paket katrinplommon. 10 kronors-sedel, 1:50. Ritblock el. papper, penna. Några syltburkar. En bommullssudd med jod, en gasbinda. Protokollsbok. Studieböcker i mekanik.

Klädsel: Anna-Klas, vardagskläder, förkläde. Elna, pin-up klädsel men tämligen smakfull. Sture, sportbetonade illa medfarna kläder i början sedan arbetskläder liksom Nisse och Hedmark.

Handling: En regnig dag kommer en ung man Sture Ryman till en bondgård för att köpa mjölk, men förvägras detta av husets argsinta dotter Anna som tror att han är en luffare. Han råkar dock reparera gårdens traktor och till tack bjuder flickans far honom på middag och övertalar honom att stanna kvar och arbeta på gården. Anna-Klas lider därför att hon tror att fadern inte tycker om henne för att hon inte blev en pojke och känner sig åsidosatt av Sture, som hon dock oemotståndligt dras till liksom han till henne. Allt håller på att bli förstört genom rivalen Lalles skvaller om att Sture varit på uppfostringsanstalt. Till slut reds dock allting ut och de unga tu finner varandra till faderns och Nisses stora glädje.

Omdöme: En fräsch folklig komedi med väl karaktäriserade roller och t.o.m med litet allvar på bottnen. Den vill visa att även den karskaste människa är i behov av kärlek och uppmuntran och vidare hur envetet ett elakt rykte kan förfölja en människa genom livet, hon må sen vara aldrig så oskyldig.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.