Tillbaka

Snålvatten och jäkelskap#

Titel Snålvatten och jäkelskap#
Författare Krister Claesson
Genre lustspel
Speltid 120
Män 5
Kvinnor 2
Musik Nej
Krister Classon


Snålvatten och jäkelskap

Den första delen i en fristående trilogi

Speltid: 120 min
Scenbild:En gårdsplan på en lantgård

Antal medverkande: 7 personer, 2 damer, 5 herrar

Personer:
Nils-Erik Kristersson bonde
Matilda Kristersson, hans fru
Lennart Kristersson, deras son
Dag-Otto Flink, brevbärare
Valdemar Olsson fattig f d bonde
Inga Olsson hans dotter
Sten-Henrik Duva, Matildas oerhört förmögna farbro

Matilda har ett problem. Sonen lennart är ogift trots att han är över 30 år. Grannen Valdemars dotter Inga är både ogift och framgångsrik på arbtesmarkanden. Matilda smider planer på hur hon kunde få Lennart och Inga till ett par. Matilda vill inte ännu berätta något för Nils-Erik, men hon tisslar och tasslar med Valdemar.
Nils-Erik blir nyfiken och tror att det är honom om tisslar om.Han frågar posteljonen Dag-Otto om han vet något. Dag-Otto svara: ? vad folk tycker om dej får du nog bara veta när du dör?.
Då får Nils-Erik en snilleblixt. Han har en tvillingbror i Amerika som har dött. Nu tänker han säga att broderna lever och skall komma på besök. Samtidigt tänker Nils-Erik iscensätta sin egen död och efter det dyka upp som sin egen bror.
När Nils-Erik dyker dyker upp som sin egen bror Bob-Göran lurar han alla andra utom Matilda. Hon besluter sig för att ge Nils-Erik en verklig läxa, och går med i spelet om Bob-Göran. Hon skakar om Nils-Erik ordentligt när hon frågar Bob-Göran om han minns vad de gjorde i hagen för drygt 30-år sedan , och att resultatet är sonen Lennart.
Mycket rullas upp innan allting är uppklarat, och Matildas slutreplik är : ? Det ska till en kvinna för att få litet ordning på torpet?.


Lämplig som utomhusteater.
 

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.