Tillbaka

Stepan Vasiljevij Julafton #

Titel Stepan Vasiljevij Julafton #
Författare Jeanna Oterdahl
Genre historisk
Speltid 30
Män 3
Kvinnor 9
Musik Nej
Jeanna Oterdahl

STEPAN VASILJEVIJ JULAFTON

Speltid: ca. 1/2 timme
Scenblld: Tablå I: Interiören av ett litet ryskt härbärge. Det är inte mycket mer än en stor ugn, som skjuter fram i rummet, ett bord och några stolar. Tablå II: Refektoriet i klostret Sankt Mikael. Smalt bord med stolar omkring. Ikoner, den största föreställande Maria med barnet. Dörrar till höger och vänster.

Roller:
Marja Nikolajevna, värdinna på ett litet härbärge.
Tanja Ivanova, hennes tjänsteflicka
Sascha, tolv år)
Katja, tio år) Marjas barnbarn
Stepan Vasiljevitj = Pilgrimen, en stråtrövare
Sergej) Hans stallbröder
Dmitri)
Syster Jekaterina, femton år
Syster Lisaveta
Abbedissan
Syster Sofja
Nunnor

Handling:
Vi befinner oss en stormig och snöig julkväll i ett litet ryskt härbärge. Vid det lilla fönstret sitter halta Tanja och skurar en tennstånka. Mor Marja är utom sig av oro för att de föräldralösa barnbarnen ännu är ute i stormen. Plötsligt kommer de instormande, de har sett stråtrövaren Stepan Vasiljevitj och två av hans stallbröder på väg till härbärget. Mor Maria hinner i sista stund gömma barnen bakom spisen innan Stepan med följe stiger in i stugan. Han kör ut de två kvinnorna och försöker övertala de två andra männen att med honom plundra klostret, som finns i närheten. De två andra drar sig förskräckta ur spelet efter att ha tagit del av hans planer. Barnen som hört allt tar genväg till klostret för att i tid varna nunnorna. I klostret är man beredd att fira julafton då Stepan kommer förklädd till pilgrim. Den lilla systern Jekaterina tvår hans fötter i tron att Gud skickat denna fattiga främling till henne.
Därefter tar hon av samma vatten och baddar den blinda syster Lisavetas ögon, som härigenom får si syn tillbaka. Inför denna godhet bryter den brutala rövaren samman och lovar Gud.

Övrigt: Detta julspel bygger på en gammal rysk legend.

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.