Tillbaka

Ung man gör visit #

Titel Ung man gör visit #
Författare Hellström Gustav
Genre komedi
Speltid 110
Män 4
Kvinnor 4
Musik Nej
Gustaf Helltröm

Ung man gör visit

Komedi i Tre akter, beräknad speltid 1 timme 50 min.

Personer:
Oskar, f.d. kapten i flottan, numera försäkringsdir. omkring 50 år.
Anna, hans hustru, något yngre.
Kerstin, deras dotter, fil.stud. skriver på en roman.
Erland, ung man med portfölj.
Äke, Annas bror, borgmästare i landsortsstad, medelålders.
Adél, skärgårdsflicka, gör Kungsgatan by night.
En seglare, i sina bästa år.
Ett hembiträde.

Scenbild: Akt I: Ett herrum. Till höger en dubbeldörr, som står öppen. Till vänster en dörr, som leder till hallen. Majsolen faller in genom det stora fönstret i fonden. - Akt II: Samma rum som i första akten, på kvällen samma dag. - Akt III: Till vänster verandan till en sommarvilla. På scenens mitt en gräsmatta med sommarmöbler och ett parasoll.

Handling:
En ung man, Erland, gör plötsligt sin entre, i en gedigen borgerlig familj, och rubbar dess invanda cirklar. Vad han begär är hjälp, men onekligen en ovanlig hjälp: den heter tilltro. Tilltro till sig själv, men framför allt tilltro till friheten - till mänskans förmåga att leva som nonkonformist och andlig fribrytare. Och han hoppas finna denna hjälp hos Oskar, som ungdomsvän till hans far.
Natgrligtvis blir han först mött med misstro snarare än tilltro. Men det skall visa sig att alla familjemedlemmar till slut - också den överlägsna Kerstin -upptäcker sina egna svagheter och skänker tilltro till Erlands personliga, and-liga styrka och självständiga begåvning. Det är Erland som till sist - i sin vägran av intellektuell uniformering - tar hem spelet.

Omdöme: Gustaf Hellströms komedi kan varmt rekommenderas - inte minst för dess allvars skull. Hellström har en hel del tänkvärt att säga om den tvångströja av likriktning i vilken vi alla är fångna. Finns det någon som bryter sig ut, betraktas han liksom Erland i pjäsen snarare som ett »psykiskt fall» än som andlig hjälte. - Ung man gör visit är inte någon »lätt» pjäs -trots att allvaret ofta är invävt i en älskvard komediton - men den har med goda amatörkrafter och en kunnig regi alla förutsättningar att liksom Eriand »ta hem spelet».


 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.